søndag den 17. januar 2010

No-knead brød
Dette langtidshævede brød er utrolig nemt at lave, da ikke skal æltes og det kræver meget få indgredienser. Man skal dog have en gryde med låg der kan komme i ovnen (jeg bruger bare en almindelig stål-gryde, men den må ikke have plastikhåndtag).
Det er egentlig ikke min egen opskrift, men er udviklet af Jim Lahey fra Sullivan Street Bakery i New York.

Til 1 brød:

7 dl hvedemel
1/4 tsk pulvergær
2 tsk salt
3½ dl koldt vand
Lidt fuldkornshvedemel/grahamsmel

Bland mel, pulvergær og salt grundigt (med hænderne). Hæld det kolde vand over og rør dejen sammen med hænderne.
Dæk skålen med husholdningsfilm og lad den hæve 12-14 timer ved stuetemperatur.
Drys en flade med fuldkornshvemel og hæld dejen på fladen. Tryk dejen lidt flad med hænderne. Herefter foldes dejen ind over sig selv fra alle fire hjørner. Læg dejen på et viskestykke drysset med fuldkornshvedemel med den glatte side opad (dvs den side der før lå nedad skal nu ligge opad). Drys lidt ekstra fuldkornshvemel på toppen af dejen og fold viskestykket over dejen. Lad den hæve yderligere 1-2 timer.
Tænd ovnen på 250 grader - gryden skal stå i ovnen mens den bliver varm, så gryden er brandvarm når dejen kommer i. Dejen skal ligge i gryden med den glatte side nedad og den side med folderne skal vende opad.
Bag brødet i ovnen i 30 min MED låg på. Tag derefter låget af og bag brødet i yderligere 15-20 min uden låg. Herefter lægges brødet på en rist og det afkøles i 10-15 min inden det skæres i skiver.

7 kommentarer:

 1. Uhm, det ser bar godt ud!
  Hvor stor en gryde skal der ca. bruges?

  SvarSlet
 2. Hej.
  Jeg vil gætte på at en 20-25 cm i diameter er meget passende. Den gryde jeg bager den i er ca 19 cm, og den skal i hvert fald ikke være mindre end det.
  Hilsen Louise

  SvarSlet
 3. Det ser vildt spændende ud. Jeg har først lige opdaget din blog idag, fordi du tilføjede mig på Twitter :) - og jeg har så nu også tilføjet dig! Håber du også kigger forbi min blog.

  SvarSlet
 4. Tak for brød i går, nu hvor du ikke har nogen telefon måtte jeg jo selv gå på jagt efter opskriften. Glæder mig til at prøve den...
  xoxo en hemmelig beundre ;)

  SvarSlet
 5. Hej hemmelige beundrer.
  Det var faktisk ikke det brød jeg lavede i går, men næsten. Det her er også godt! Men det jeg lavede i går var med almindelig gær, det var ikke lavet i en gryde, der skal ikke bruges viskestykke, men bare en bordplade med en masse mel, folderne skal vende nedad på bagepladen, og den skal ikke efterhæve (andet end mens ovnen bliver varm). Og så skal den bage ved 250 grader de første 15 minutter og 100-150 grader i 15-20 minutter..

  SvarSlet
 6. Jeg vil bage det her snart tror jeg. Jeg har tænkt meget på det på det seneste.

  SvarSlet
 7. Hejsa. Hvad mener du med at foldes ind over sig selv?

  SvarSlet