lørdag den 22. august 2009

Luftigt, groft franskbrød med kerner


Dette brød smager fantastisk, det er nemt at lave og man kan selv variere det på mange måder. F.eks. kan man tilsætte forskellige kerner (fx græskarkerner), revet gulerod eller oliven.

5 dl lunkent vand
15 g gær
50 g havregryn
300 hvedemel
150 g grahamsmel
1 spsk olivenolie
2 tsk salt
150 g solsikkekerner


Opløs gæren i vandet. Tilsæt de øvrige ingredienser. Dejen skal ikke æltes, men skal have en konsistens så den stadig kan røres rundt med en ske.
Lad dejen hæve i 1 time.
Hæld dejen på en bageplade og lad den hæve yderligere 1/2 time. Tænd ovnen på 200 grader.
Drys evt. brødet med salt, timian, basilikum eller solsikkekerner.
Brødet bages i forvarmet ovn i 30-35 min.

13 kommentarer:

 1. Genialt brød, smager himmelsk:)

  SvarSlet
 2. Mmmmm lækkert brød :-) Mums, bagte det for første gang igår, og det er næsten allerede væk ;-) Mon ikke man skulle lave det igen idag,og så prøve at tilsætte andre ting... hmm spændende ;-)

  Skal dog lige høre, brødet - kan det fryses?

  Venligst Louise
  PS; tak for en dejlig blog :-)

  SvarSlet
 3. Super godt, meget nemt. 1000 tak. :)

  SvarSlet
 4. Fantastisk brød, god smag og konsistens. Let at lave og det forsvinder som dug for solen i vores hjem ;-). Bruger målene, men tilsætter hvad jeg har af spændende ting. Tak for en super opskrift

  SvarSlet
 5. Hej alle. Nu har jeg forsøgt at lave dette brød 5 gange, og ikke en eneste gang er det hævet ordentligt.. Igår forsøgte jeg for første gang at hælde det ud på en bradepande som i skriver, men mit brød er 2cm højt på midten, præsis som da jeg hældte det ud.. hvad gør jeg forkert?

  SvarSlet
 6. Hej Mark.
  Åh det er lidt svært at sige hvad der kan være gået galt. Men måske en af følgende:
  - vandet er for varmt så det dræber gæren. Skal kun være lunkent..
  - du bruger tørgær og ikke frisk gær - så det kommer ikke til at hæve længe nok
  - du lader det ikke hæve før det kommer i ovnen.. Sørg for at det er hævet ca dobbelt op inden du kommer det på en bradepande. Du kan roligt lade det hæve mere end en time. Evt juster mængden af gær - kom lidt mere i hvis du ikke har tid til at lade det hæve så længe.
  - hvis dejen er meget våd, sådan så den flyder fuldstændig ud når du putter den på en bradepande, så put mere mel i. Du skal bare stadig kunne røre rundt i den.
  - og en sidste ting:) hvis du pisker dejen med en elpisker med de forkerte 'hoveder' går det galt for melet og så kan den heller ikke hæve. Hvis du er i tvivl så rør med en træske :)
  Håber nogle af foreslagene kan hjælpe!
  Kh Louise

  SvarSlet
 7. Hej alle.

  Nu har jeg prøvet græskarkerner og solsikkekerner, og de har begge to været en stor succes. Har i nogle gode erfaringer, som i ønsker at dele?

  SvarSlet
 8. Hej Louise.

  Jeg hælder 3 dl kogende vand i, og 2 dl koldt vand, det "vender" jeg med min kenwood køkkenmaskine til jeg kan have fingerne i det uden det gør ondt eller brænder eller noget (lunkent) (hvor varmt er lunkent vand ca i grader?). Nå så hælder jeg alt det andet i, og røre til det bliver til en dej.
  Så sætter jeg den til hævening 1 time (lunt), her bliver dejen ca dobbelt størrelse.
  De første gange hældte jeg den i forme, men tænkte at det måske var fejlen, men sidste gang hældte jeg den bare ud på en bradepande. også får den lov at hæve igen ca 1 time igen lunt. sætter den i ovnen og tager mit 2 cm høje brød ud, som er sjappet inden i, og MEGET robust.. Jeg elsker denne opskrift da der ikke skal bruges sukker, eller smør. Men det er lidt træls at det ikke vil virke..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mark.

   Lidt sent at svare, men så kan andre måske få glæde af svaret. 3 dl kogende vand og 2 dl koldt vand... og så venter du til du ikke længere brænder fingrene på det? Det lyder ALT for varmt i mine ører. Vandet bør kun være omkring 30 grader når du rører gær ud i det, og da det er koldere end din kropstemperatur, vil det nærmere føles en anelse køligt.

   Så uden alle fakta er jeg alligevel ret sikker på, at dit problem er, at du dræber gærcellerne pga alt for høj varme i dit vand.

   Mvh Jan

   Slet
 9. Hej

  Har bagt brødet 6-7 gange i løbet af den sidste måned. Superlækkert og saftigt!

  SvarSlet
 10. God brød, smagte godt og let at lave det,mine det er succes :)

  SvarSlet
 11. Kan man lade den hæve over natten?

  SvarSlet
 12. Godt brød, smager godt:-)

  SvarSlet