mandag den 22. marts 2010

Rødkålssalat med hasselnødder, rosiner og æbler



1/2 rødkålshoved
2 æbler
1,5 dl hasselnødder
1 dl rosiner
salt

Dressing:
3 spsk olivenolie
2 spsk rødvinseddike
2 tsk akaciehonning
1 spsk citronsaft

Skær rødkålen i strimler. Kom lidt salt over (ca 1 tsk) og kram det godt med hænderne, så det bliver "blødere".
Tørrist hasselnødderne på en pande. Skær æblerne i tern.
Bland rødkål, hasselnødder, æbler og rosiner
Rør dressingen sammen og hæld det over salaten.

søndag den 21. marts 2010

Puré af oliven, artiskok og bladselleri



10 stk sorte (gode!) oliven
8-10 artiskokhjerter
3 stilke bladselleri
1-2 fed hvidløg
2 spsk revet parmesan
1/4 tsk cayennepeber
2 spsk olivenolie
Peber og evt salt

Hvis der er sten i olivenerne udstenes de.
Artiskokhjerterne skæres i tykke skiver, og bladselleri skæres i mindre stykker. Artiskokhjerter og bladselleri kommes i et ildfast fad og kommes i ovnen ved 200 grader i 10 min. Skift til grill, og giv dem yderligere et par minutter.
Bland alle ingredienser og blend med en stavblender.
Smag til med lidt peber. Puréen er formentlig salt nok, men ellers kan der tilsættes lidt salt.
Serveres som tilbehør til kød og brød (kan også bruges som pålæg).

tirsdag den 9. marts 2010

Rødbedesalat med æbler og savoykål

God vintersalat!

2-3 rødbeder
1 æble
1 appelsin
5 blade savoykål
1 håndfuld valnødder

Dressing
1 spsk olivenolie
1 spsk citronsaft
1 spsk akaciehonning
1/2 tsk salt

Rødbederne koges i letsaltet vand i 15-25 minutter (afhængig af størrelse) - til de er bløde at stikke i. Hæld kold vand over og gnub skrællen af.
Tag de yderste blade af savoykålen. Tag ca. 5 blade fra og skær det nederste af "stilken" af. Hæld kogende vand over kålbladene og lad dem trække heri i 5 min.
Tørsteg valnødderne på en pande. Hak dem groft
Skær appelsin og æble i firkanter.
Rødbederne skæres i mindre stykker, savoykålen skæres i strimler, og det hele blandes i en skål.
Bland olivenolie, citronsaft, honning og salt godt, og hæld det over salaten.

mandag den 8. marts 2010

Ærte- og avocadocreme



1,5 dl ærter
1 moden avocado
1-2 fed hvidløg
1,5 dl yoghurt natural
2 tsk citronsaft
Salt og peber

Yoghurten drænes i 20 min (fx ved at hælde det i et kaffefilter). De optøede ærter blandes med den drænede yoghurt, avocado, hvidløg og citron, og det hele blendes. Smag til med salt og peber.
Serveres som tilbehør til fx kød, brød eller kartofler.

onsdag den 3. marts 2010

Pirogger med svampe-og spinatfyld



Til 8-10 stk:

3 dl lunkent vand
25 g gær
2 æg
1 tsk salt
1 tsk sukker
200 g fuldkornshvedemel
300 g hvedemel??

Fyld:
500 g champignoner
300 g optøet frossen spinat
1 fed hvidløg
2 løg
2 dl creme fraiche 18 %
Salt og peber
Oregano

Opløs gæren i vandet. Tilsæt æg og rør rundt. Tilsæt salt, sukker og mel. Dejen æltes grundigt.
Lad dejen hæve lunt cirka 1 time.

Løg og hvidløg hakkes fint. Champignonerne skæres i små stykker.
Steg løg og hvidløg et par minutter i olie. Tilsæt champignoner og steg videre til champignongerne er gennemstegte og bløde.
Tilsæt spinat og varm op. Tilsæt creme fraiche og smag til med salt, peber og oregano. Lad det koge ca. 10 minutter så det bliver lidt cremet.

Dejen rulles ud på bordpladen i 1/2 centimeters tykkelse. Brug en skål, der er ca 15 cm i diameter til at lave nogle runde cirkler af dejen (ca 8-10 stk).
Læg cirklerne på en bageplade og kom ca 2 spsk fyld i midten af hver cirkel. Fold dejen over fyldet og tryk kanten sammen med en gaffel.
(Det er okay hvis der kommer lidt væske udenfor piroggen eller der kommer små huller i dejen).
Lad piroggerne efterhæve i ca 10 min.
Kom dem i ovnen i 20 min ved 200 grader.
Kan godt fryses ned.