fredag den 28. august 2009

Vandmelonsalat

400 g vandmelon (ca. 1/2 lille vandmelon)
1 rødløg
200 g fetaost
50 g græskarkerner
Bredbladet persille

Vandmelonen skæres i små stykker. Rødløgen skæres i tynde halve ringe, fetaosten skæres i tern, græskarkernerne ristes og persillen hakkes. Alle ingredienserne blandes.

Vindruesalat

Lækker sommersalat!

100 g rocula
1 bakke stenfri grønne vindruer
50 g pinjekerner
3 spsk olivenolie
1,5 spsk balsamico


Rocula renses. Vindruerne skæres i halve og blandes med roculaen. Pinjekernerne ristes på en varm tør pande til de er gyldne og de tilsættes salaten. Olivenolie og balsamico blandes og hældes over salaten.
Salaten serveres med det samme.

Tzatziki

Tzatziki er godt som tilbehør til brød og stort set al slags kød.

3/4 liter yoghurt naturel eller græsk yoghurt.
1 agurk
2 fed hvidløg
Salt og peber


Yoghurten drænes, hvilket gøres nemmest ved at hælde det i en kaffetragt med kaffefilter eller ved at dække en si med et viskestykke og hælde yoghurten heri. Lad yoghurten dræne i 1/2-1 time. Alternativt til at dræne yoghurten kan man bruge græsk yoghurt.
Agurken rives groft og lægges i en si i ca. 10 min. Der drysses lidt salt over så væsken suges fra agurken.
Bland den drænede yoghurt med agurk og presset hvidløg. Smag til med salt og peber.

Ingefær-chilimarinade

Passer godt til kylling og andet kød.

1 dl soya
1 spsk friskrevet ingefær
1 finthakket rød chili
salt og peber


Ingredienserne blandes og kødet marineres heri i 1/2-2 timer.

Soya-hvidløgsmarinade

Denne marinade bruger jeg primært til kylling. Den er simpel, men giver en rigtig god smag. Marinaden kan også bruges til f.eks. grøntsagsspyd eller andet kød.

1 dl soya
1-2 fed hvidløg
Peber


Soya, presset hvidløg og peber blandes og kyllingen lægges heri i 1/2-2 timer.

Artiskok-parmesan dip

Alle elsker denne dip. Den skal smages!!

1 dåse artiskok
1 dl fintrevet parmesan
1 fed hvidløg
2 dl creme fraiche
salt og peber

Artiskok blendes i en foodprocessor eller med en stavblender. Revet parmesan, presset hvidløg og creme fraiche tilsættes. Dippen smages til med salt og peber.

Kan spises til kød og på brød.

Hummus


Jeg bruger hummus som et alternativ til sauce, da jeg synes det passer perfekt til kød, kartofler og brød.
Kikærterne kan købes på dåse hvorved de kan bruges direkte i hummusen, eller de kan købes tørrede. Hvis de købes tørrede skal de udblødes i rigeligt vand natten over, hvorefter de skal koge 1 time i nyt vand tilsat salt, hønsebouillon, hakket hvidløg, peber, knust chili og tørret timian eller basilikum (eller bare salt og hønsebouillon). Jeg vil klart anbefale ikke at bruge kikærter fra dåse. Det lyder måske besværligt at udbløde dem selv, men det i princippet meget nemt - man skal bare lige huske det dagen inden.


200 g tørrede kikærter
1,5 dl kogevand fra kikærterne (Hvis de er fra dåse kan dette erstattes af grøntsagsbouillonvand)
3 spsk tahin (sesampasta, som fås i f.eks. irma eller hos en etnisk grønthandler)
1 spsk olivenolie
2 fed hvidløg
Saften fra 1/3 citron
1 tsk paprika

2 tsk spidskommen
salt og peber

De udblødede kikærter og 1,5 dl kogevand blendes i en foodprocesser eller med en stavblender til det er en jævn masse. Tahin, olie, presset hvidløg, citronsaft, cayennepeber og spidskommen tilsættes. Hummusen smages til med salt og peber.

Man kan evt. tilsætte en stor håndfuld grofthakket krydderurter (persille, mynte, basilikum el.lign.)

Blomme-brombærmarmelade

300-400 g brombær
300-400 g blommer
300 g sukker
2 tsk vanillesukker
1 tsk melatin


brombær, blommer og sukker blandes i en gryde og koges i 15-20 min. Melatin blandes med vanillesukker og 1 spsk sukker og tilsættes under omrøring. Marmeladen koger i yderligere et par minutter.
Marmeladen hældes på glas og stilles i køleskabet (det er en god ide at skolde glasset med kogende vand inden).

torsdag den 27. august 2009

Oksekødsfrikadeller med squash, ingefær og chili



500 g hakket oksekød
1 squash
2 æg
2 fed hvidløg
1 løg
2 tsk revet ingefær
1/2-1 rød chili
3 spsk rasp (eller hvedemel)
salt og peber

Oksekød, æg og rasp blandes. Hvidløgen presses, chilien hakkes fint, ingefæren og squash rives groft på rivejern og løget hakkes. Alle ingredienserne blandes sammen og frikadellerne steges på en pande med olivenolie.

mandag den 24. august 2009

Blommechutney


Jeg har i denne opskrift brugt mirabella-blommer. Men man kan også bruge andre blommer.

3 forårsløg eller 1 løg
1/2 kg blommer
1 surt æble
1/2 rød chili
10 g ingefær
1/2 dl lagereddike
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk peber
200 g mørk farin
1 tsk melatin
2 spsk sukker

Udsten blommerne og skær æblet i tern. Hak løg og hak chili og ingefær fint. Put blommer, æble, chili, ingefær, eddike, salt, peber og mørk farin i en gryde og kog op. Lad det simre i 1/2 time ved middelvarme.
Bland melatin og sukker og tilsæt det under omrøring. Kog chutney'en i yderligere et par minutter. Hældes herefter på glas og stilles i køleskabet.
Serveres kold.

Fladbrød på grill


Dette er et must når man griller. Det er rigtig lækkert med hvidløgssmør til (bland smør, presset hvidløg og hakket persille)

15 g gær
2,5 dl lunkent vand
ca. 450 g mel
4 tsk honning, akaciehonning eller rørsukker
1 tsk salt


Opløs gæren i vandet. Tilsæt mel, salt og sukker/honning, og ælt dejen grundigt. Den skal være blank og ikke klistret.
Sæt dejen til hævning i 2 timer. Form brødene flade og runde. Det bliver til ca. 8-10 fladbrød Drys lidt hvedemel på begge sider af brødet.
Brødene efterhæves i 1/2 time.
Brødene lægges på grillen. De skal have et par minutter på hver side (afhængig af hvor varm grillen er) - til de er mørkebrune.

lørdag den 22. august 2009

Æbletærte

Dette er en meget simpel opskrift, men den er virkelig god. Du kan udskifte æblerne med f.eks pærer, blåbær eller hindbær.

4-6 æbler
100 g sukker
100 g hvedemel
100 g smør
2 spsk brun farin
Creme fraiche
Evt. vanillesukker

Tænd ovnen på 200 grader.
Skær æblerne i både og læg dem i et tærtefad.
Hvedemel, sukker, smør blandes og æltes lidt til det er en sammenhængende dej.
Dejen ligges i flade klatter (eller smuldres) over bærene, så de næsten dækker bærrene helt. Tærten drysses med brun farin og bages i forvarmet ovn i ca. 25 min.
Tærten afkøles inden den spises. Den serveres med creme fraiche - evt. blandet med lidt vanillesukker.

Oksekødsfrikadeller med squash og gulerødder



Jeg synes denne opskrift er bedst med både squash og gulerødder, men man kan også nøjes med en af delene.

500 g oksekød
1 squash
1-2 gulerødder
2 æg
1-2 fed hvidløg
salt (ca 1 1/2 tsk) og peber

Oksekød og æg blandes sammen. Squash og gulerod rives groft og blandes med farsen sammen med presset hvidløg. Tilsæt salt og peber.
Frikadellerne steges på en pande i olie.

Luftigt, groft franskbrød med kerner


Dette brød smager fantastisk, det er nemt at lave og man kan selv variere det på mange måder. F.eks. kan man tilsætte forskellige kerner (fx græskarkerner), revet gulerod eller oliven.

5 dl lunkent vand
15 g gær
50 g havregryn
300 hvedemel
150 g grahamsmel
1 spsk olivenolie
2 tsk salt
150 g solsikkekerner


Opløs gæren i vandet. Tilsæt de øvrige ingredienser. Dejen skal ikke æltes, men skal have en konsistens så den stadig kan røres rundt med en ske.
Lad dejen hæve i 1 time.
Hæld dejen på en bageplade og lad den hæve yderligere 1/2 time. Tænd ovnen på 200 grader.
Drys evt. brødet med salt, timian, basilikum eller solsikkekerner.
Brødet bages i forvarmet ovn i 30-35 min.